Comisia Europeana a recomandat recent ca statele membre UE sa conlucreze in ceea ce priveste riscurile pe care urmatoarea generatie de retele 5G le poate aduce securitatii datelor si s-a pus in discutie interzicerea produselor Huawei pe piata europeana la recomandarea Statelor Unite.

Compania chineza Huawei va avea un rol major pe piata telecomunicatiilor in ceea ce priveste implementarea noii tehnologii 5G, prin faptul ca practic produsele lor sunt de calitate si comparativ cu ale celorlalte companii acestea sunt si low-cost, foarte multe state folosindu-le deja. Statele Unite dau de inteles ca Huawei are stranse legaturi cu guvernul chinez si astfel este un risc de spionaj in cazul in care aceasta compania ar detine aproape un eventual monopol pe piata, un volum urias de date urmand sa se transfere prin dispozitive comercializate de ei.

Deocamdata UE vor evalua doar riscuri potentiale si nu a luat prea in serios criticile si presiunile SUA unde gigantul Huawei a fost etichetat ca o posibila amentitare a securitatii tocmai prin faptul ca ar putea fi manipulat sau eventual fortat de guvernul chinez pentru acte de spionaj. Aparatura Huawei a fost de asemenea interzia in cladirile si institutiile guvernului federal al Statelor Unite ceea ce a dus si la o actiune in instanta din partea firmei de telecomunicatii care se considera nedreptatita.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Andrus Ansip afirma ca tehnologia 5G va avea posibilitatea sa transforme economia si societatea deschizand astfel oportunitati masive pentru oameni si mediul de afaceri insa nu o putem accepta fara un sistem de securitate construit pentru siguranta tuturor.

Inca nu stim cu exactitate finalul acestei chestiuni si daca pe viitor ne vom mai putea bucura de produsele Huawei deoarece nu este nimic stabilit la nivel european pana acum. Cert este ca americani fac presiuni continue, chiar si pe langa Germania pe care i-a avertizat ca vor inceta din a mai impartasi anumite informatii ce tin de intelligence daca acestia vor accepta ca de la Huawei sa fie implicati in infrastructura 5G.